Veel gestelde vragen

Uw hernia-operatie is achter de rug. En natuurlijk wilt u het alledaagse leven weer snel oppakken. Al hoeven we u niet uit te leggen dat het tijd kost om volledig van de ingreep te herstellen. Factoren als uw lichamelijke conditie, leeftijd en eventueel eerdere operaties aan uw wervelkolom of bewegingsapparaat zijn uiteraard van invloed op uw herstel. Maar het is zeker belangrijk om, vooral in de eerste zes weken, te letten op uw houding en de bewegingen die u maakt.Bij een micro hernia-operatie kan een aantal activiteiten eerder worden opgepakt, dan bij een standaard hernia-operatie. Fietsen, zwemmen en autorijden kunnen doorgaans na 2 á 3 weken weer hervat worden.Hier leest u waar u extra op moet letten bij hele gewone zaken zoals zitten, tillen of het huishouden. Veel aanwijzingen zijn erg logisch, maar juist daarom vergeet men ze ook gemakkelijk. Terwijl ze zo belangrijk zijn voor een goed herstel na de operatie. Lees deze informatie daarom goed door en aarzel niet om uw fysiotherapeut om verduidelijking te vragen. In overleg met uw specialist of uw fysiotherapeut kunt u de aanwijzingen eventueel meer toespitsen op uw persoonlijke situatie. We wensen u een spoedig herstel toe en zo min mogelijk ongemak.
 
LET WEL: BIJ DIT ALLES KAN UW FYSIOTHERAPEUT EEN ONMISBARE HULP ZIJN!

Voordat een fysiotherapeut zelfstandig patiënten mag behandelen, moet hij of zij ingeschreven staan in het wettelijke BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Hiervoor gelden bepaalde basiseisen, waaronder een diploma van de studie fysiotherapie. De titel fysiotherapeut is wettelijk beschermd en mag dus niet door iedereen gebruikt worden.

Vanuit de beroepsorganisatie, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), wordt een actief beleid gevoerd om de kwaliteit van fysiotherapie verder te verhogen. Daarbij kunt u denken aan gedragsregels, richtlijnen voor behandelingen, een wettelijke klachtenprocedure en wetenschappelijk onderzoek. Ook wordt bijscholing gestimuleerd. Wie aan alle eisen van behandelingen, praktijkervaring, scholing en vakoverleg voldoet, wordt toegelaten tot het kwaliteitsregister fysiotherapie van het KNGF.
 
Fysiotherapeuten willen een positieve bijdrage leveren aan bijvoorbeeld gezond bewegen, het terugdringen van ziekteverzuim en het voorkomen van blessures. Op die manier helpt uw fysiotherapeut u om uw lichaam zo goed mogelijk functionerend te houden. Uw lichaam verdient de beste behandeling.
 
En last but not least is ervaringsduur zeker onderdeel van de kwaliteitsvorming van de Fysiotherapeut.

Uw gewrichten voelen stijf aan. Als u wilt bewegen doet dat pijn. En u heeft moeite met lopen. Dit kan wijzen op artrose, de meest voorkomende gewrichtsaandoening, ook wel ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Artrose kan zich in alle gewrichten voordoen maar komt vaker voor in de heup en de knie. Meestal is artrose geen ernstige aandoening. Als u af en toe pijnlijke, stijve gewrichten hebt, hoeft u zich niet meteen zorgen te maken. Maar als de klachten verergeren, is het goed om dit te bespreken met uw huisarts of fysiotherapeut. Meestal kan hij/zij op basis van de klachten beoordelen of u last heeft van artrose; een röntgenfoto is daarvoor zelden nodig. Als artrose klachten geeft, kan de fysiotherapeut u helpen om weer beter te bewegen. Door u oefeningen te leren, door u te begeleiden bij het ontdekken wat uw lichaam aankan en met adviezen gericht op uw dagelijkse leven.
 
Bovenstaande betreft natuurlijk ook naast pijn ,bewegingsbeperking, onmogelijkheid tot het uitvoeren van vele dagelijkse bewegingen.(lopen/gaan/staan/zitten/liggen/autorijden/fietsen enz.)
 
De Fysiotherapeut zal op verantwoorde wijze u leren uw belasting aan te passen aan uw belastbaarheid.

Pijn,die u voelt in uw bewegingsapparaat,bijvoorbeeld in uw rug is lastig en vervelend. Om vele redenen. Uw humeur kan eronder lijden, het huishouden, uw werk. In sporten, winkelen, uitgaan of tuinieren heeft u gewoon minder zin. Langdurige rugpijn beïnvloedt uw dagelijks leven op een onprettige manier. Zeker,wanneer de pijn irritant wordt kan deze uw bewegingspatronen dermate overhoop gooien dat u ook elders klachten gaat ontwikkelen.

Nu is het geruststellend om te weten dat pijn vaak vanzelf weer over gaat. Maar zeker als u er langere tijd last van heeft en uw dagelijks ritme eronder te lijden heeft, is het goed om contact op te nemen.  Bij ons kunt u rekenen op deskundige begeleiding c.q. behandeling van de problemen,die u het dagelijkse leven verstoren.
 
Deze passage heeft natuurlijk ook betrekking op pijn elders in het lichaam na operatie/letsel.(schouder , knie enz.)

LEVEN IS BEWEGEN
 
Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt. Als het lichaam even niet meewerkt.

Degene die daar alles van afweet, is de fysiotherapeut: de deskundige met een luisterend oor  voor onze dagelijkse problemen m.b.t. pijn en hinder in het bewegingsapparaat. Bij hem of haar kunt u terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen. 
 
De Fysiotherapeut zal trachten evenwicht te vinden in uw belasting-belastbaarheidsniveau.

Een aanrijding met de auto, een ongelukkige duik in ondiep water, tijdens het sporten, op verschillende manieren kan iemand een whiplash oplopen. In elk geval heeft uw hoofd een flinke ‘zwiepende’ beweging gemaakt ten opzichte van uw romp. Lang niet iedereen houdt daar klachten aan over, een aantal mensen ondervindt er in het dagelijks leven echter de nodige hinder van. De klachten kunnen direct na het ongeluk gekomen zijn, of pas een dag of twee erna. Het is niet helemaal duidelijk waar de klachten precies vandaan komen. En dat maakt het lastig om aan te geven hoe snel u er weer vanaf bent. Een ding is zeker: u kunt er zelf het nodige aan doen. Door gedoseerd en met beleid te bewegen draagt u bij aan vermindering van de klachten en voorkomt u dat ze langdurig aanhouden en chronisch worden. Over het algemeen verloopt het herstel bij een whiplash voorspoedig. Als specialist van de dagelijkse bewegingen helpt de fysiotherapeut u op weg met advies, behandeling en begeleiding.
 
Wat bij deze aandoening wordt verteld geldt natuurlijk ook bij vele andere! Hier is slechts een voorbeeld aangehaald.

Alles heeft tot doel tot een aanvaardbaar resultaat te komen, waarbij de client centraal staat en waarmee hij content is.
 
Samen met de client wordt gezocht naar oorzaken/ontstaanswijze/beloop/beinvloedingen.
(schrijft u desnoods op wat u voelt,denkt en waarin u gehinderd wordt)

Vaststellen: wat is er aan de hand? Is er een indicatie voor fysiotherapie?
 
Zo ja, dan in overleg het opstellen van een behandelplan en het opstarten van de behandeling. Einddoel zo goed mogelijk samen formuleren.
 
Hierbij wordt uit het gehele arsenaal fysiotherapie geput.
 
Is er geen indicatie voor fysiotherapie, dan wordt de client terugverwezen naar de huisarts.
 
N.B. kunt u niet komen naar de praktijk ,dan bezoeken we u aan huis!
 

Share our website